"Съдейки по пораженията по околните дървета, взривът не е бил само за сплашване на Гешев. За да бъдат привлечени чуждестранни експерти трябва да се касае за тежки престъпления, които изначално показват фактическа сложност - дела за тероризъм, за трафик на хора и наркотици, пране на пари. Опитът за покушение срещу главния прокурор е дело с такава сложност". Това каза прокурорът и член на ВСС Калина Чапкънова в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS .

"Аналитичният капацитет на "Европол" беше използван и по делото за атентата на летище "Сарафово". Те могат да дадат насоки за процесуални действия", обясни тя. И допълни, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да иска оставката на някой от законодателната власт, визирайки случая с Борислав Сарафов и ПП-ДБ.

По думите ѝ дали международни експерти да бъдат привлечени, е в компетентността на разследващите или наблюдаващия прокурор по конкретното дело. "Той е външен наблюдател, но не може да бъде в качеството на експерт по делото. За колко време се изготвя експертиза зависи от въпросите, зададени към вещото лице. Може да бъде възложена и на няколко лица, периодът на изготвяне не може да е изключително кратък", посочи Чапкънова. И уточни, че предложените промени в НПК не са съдебна реформа, а такава би трябвало да включва промени в различни закони.

"Всеки прокурор би могъл да наблюдава производство, по което извършител е главния прокурор. Може да се предвиди съдебен контрол на актовете на този прокурор. Магистратите трябва да бъдат убедени в разделението на ВСС и процедурата да бъде ясна", предложи Чапкънова.

Относно атентата на летище "Сарафово" тя поясни, че ако атентаторът е успял да постави взривното вещество в багажното отделение на автобуса, щетите са щели да бъдат много по-големи.