Почти пълно разоръжаване на Сърбия, включително 2-годишен мораториум върху разрешителни за нови оръжия, както и разполагането на полицай във всяко училище - тези мерки обяви днес сръбският президент Александър Вучич.

Те са в отговор на двете масови стрелби в страната, станали в рамките на два дни, които взеха поне 17 жертви. В четвъртък късно вечерта 21-годишен устрои кървава баня в три села на около 40 км южно от Белград - той уби осем души и рани 14 други.

Ден по-рано 14-годишен нахлу, въоръжен с два пистолета и 4 коктейла “Молотов”, в училището си в Белград и застреля осем съученици и охранител, и рани шест други деца и учителка. В тяхна памет от днес Сърбия е в тридневен траур.

“Ще има справедливост. Тези чудовища повече няма да видят бял свят”, отсече Вучич. “Ще извършим почти пълно разоръжаване на Сърбия”, каза още Вучич и обеща наказанията за незаконно притежаване на оръжия ще бъдат почти удвоени. Всички, които има оръжие - около 400 000 души без ловните арсенали, ще преминат ревизия, за да останат само 30-40 хиляди единици оръжие.

“Ще назначим 1200 полицаи в следващите шест месеца и ще прехвърлим още 1000 служители в училищата. През следващата година ще осигурим винаги, във всяко училище да има полицай”, обяви още сръбският президент. Като допълни, че това ще струва около 25 милиона евро, които вече са осигурени.

Правителството днес нареди на МВР спешно да приеме промени в Закона за оръжията и боеприпасите, които предвиждат всички, притежаващи оръжие да преминават 6-месечни и едногодишни проверки, включително лекарски, психиатрични и психологически прегледи.

Рано сутринта, след масирана операция, полицията успя да залови 21-годишния нападател от четвъртък вечерта, идентифициран като Урош Блажич. Той е бил заловен край Крагуевац, на стотина километра от мястото на престъпленията, които извърши в три села. Всичко започнало със спор в училищен двор в село Дубона. Блажич си тръгнал, но по-късно се върнал с пушка и пистолет. Той открил огън и продължил да стреля по хората произволно от движеща се кола. А след това отпътувал към съседните села Мало Ораше и Шепшин, където също стрелял. Жертвите са подбирани на случаен принцип. Част от ранените, сред които има и деца, са били откарани в болница.