Имахме по-скоро разговори. Дори колегите от другите партии уточниха, че това не са преговори. А по-скоро един начален разговор, в който да можем да проверим, макар че знаем основните посоки на останалите политически сили, а те нашите – доколко сме склонни да направим определени отстъпки. Не сме говорили за нито една личност, нито за кандидатура за министър, нито за кандидатура за министър-председател. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News Тома Биков от ГЕРБ-СДС, коментирайки проведените в четъвъртък разговори с БСП, ДПС и ИТН.

По думите му ГЕРБ ще постави въпроса са списък с имена, така, както направи с „Продължаваме промяната”. „Когато имаме яснота за бюджета, за програмата – какъв ще бъде срокът. Аз лично съм от хората, които смятат, че трябва да работим за мандат от 4 години. Защото това е нормалното, когато се структурира едно управление. Логиката за мандат от 6 месеца е, че може да се стигне до това. Всичко зависи от задачите, които ще се поставят пред едно такова правителство и какво ще може да свърши то за това време. Но 6-месечният формат и вариант предполага, че този кабинет трябва да приеме бюджета и някакви важни закони във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, след което да отидем на избори и да се върнем в изходна позиция”.

Биков подчерта, че дори след нови избори ситуацията няма да се промени съществено. „Моята прогноза е, че на нас ни предстои да живеем в една ситуация на напрежение много дълги години. Не мисля, че това политическо напрежение, дори политическата криза, в която сме, да бъде решена по един ефективен начин – тя ще отмени факта, че в българското общество живее в един цивилизационен разлом”, посочи той.

И допълни: „Не съм голям оптимист. Не мисля, че политическият елит ще се справи с тази ситуация. Не с правителството. То може да се направи. Аз виждам изключително ниско ниво в тази група от хора, които са в градския център и по-космополитни. Те са си избрали изключително неграмотно политическо представителство. Абсолютно неспособни хора ги представляват в НС. И те трябва да го знаят. Предполагам, че скоро ще го разберат, защото това не може да се скрие. Това са хора, които не могат да постигнат нито една цел – нито национална, нито партийна, нито лична. Това са хора, които не знаят защо са в политиката и нямат никакъв интелектуален капацитет да се борят за каквото и да било. За съжаление сме в една лодка с тях”.

Той коментира и преговорите с БСП, ДСП и ИТН. „Не съм аз човекът, който ще коментира кой става за министър. Мога да кажа кой не става. Асен Василев не става за министър. Той и тази група не трябва да бъде пускана в изпълнителната власт. Да си стоят там, където са го пратили хората. Моето мнение е, като казвам кабинет от личности, по-скоро разбираме правителство, което ще зависи от НС. За различните политики ще търсим различни мнозинства. В този смисъл личностите в този кабинет трябва да са достатъчно търпеливи и достатъчно комуникативни, за да намерят подкрепа за своите политики”.

„Ясно мнозинство по определени позиции няма как да има. Имаме различия. Но може би това е начин за сформираме едно стабилизационно правителство. Това не означава, че е стабилно. тези стабилизационни периоди не продължават в България толкова кратко“, коментира Биков.

„Трябва да сме наясно, че за да говорим за политики и бюджет, трябва да изберем правителство. Говорим си с колеги, които казват, че ще подкрепят, „това, в което вярваме, но кабинет няма да подкрепим“. Ами като не го подкрепите, пак ще идем на избори. И с ПП договорихме тримесечна законодателна програма, но от нея няма смисъл, ако няма правителство. И те казват, „за да има правителство – да си наредим партийните секретари – кой полуграмотен, кой сега завършил училище”. В политически план те са полуграмотни, част от тях са и напълно неграмотни, начело и с лидерите им”, подчерта той.

„Това трябва да спре. Или ще блъснем някъде държавата и тя ще се разпадне, или ще започнем да се държим като нормални хора. И ще престанем да ходим след хора, които не знаят къде се намират и цял живот разтягат локуми. Напът сме да си разпаднем парламентарната република, защото, когато един парламент не е в състояние да изпълнява основната си задача, а тя е да си излъчи управление на страната и изпълнителна власт - тогава какъв е смисълът от него?“, попита Тома Биков.