Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес награди с почетен знак главен инспектор Петър Петров, началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ в РДПБЗН – Пловдив, съобщи БТА.

Държаният глава връчи отличието на Петър Петров на специална церемония за награждаване на чуждестранни спасители, участвали в акциите за издирване и спасяване на хора след унищожителните земетресения в Югоизточна Турция.

Церемонията се състоя в президентския дворец Бештепе в Анкара.

На церемонията присъстваха служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и посланикът на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков.

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция.

България бе първата страна от ЕС, оказала помощ на Турция при трагедията.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев получи от президента Ердоган благодарствена грамота за помощта, оказана от България след унищожителното земетресение.

Днес в турската столица кацна самолет „Спартан“ на българските ВВС, с който бяха транспортирани още 3,5 тона хуманитарни помощи за пострадалите от унищожителните земетресения. Помощта включва палатки, 1000 спални комплекта, 2000 одеяла, електрически генератори. България е в постоянна готовност да реагира съобразно исканията и нуждите на турската страна и нашите възможности.