Категорично не е ставало дума за кабинет в хода на преговорите с ГЕРБ. На тази маса не говорим за такъв - нито имаме мандат, нито имаме желание към момента. Искаме да водим прагматично преговорите и от тях да има ясен резултат. ГЕРБ поставяха периодично темата за правителство, но категорично заявих, че преговарям за законодателна рамка.

Това заяви пред bTV акад. Николай Денков, който води преговорите за политики с ГЕРБ от страна на ПП-ДБ.

“Алтернативите са ясни - или отиваме на избори, или ГЕРБ прави правителство с ДПС и БСП. Това и сега е възможно. Но искаме да кажем, че ако ще работи парламента, искаме да е по тези теми. Обединихме се около тях. Не чух критики за тези приоритетни политики”, обясни още Денков по повод критиките спрямо новата коалиция и решението й да преговаря с ГЕРБ.

Денков обаче бе категоричен - позицията на ПП-ДБ за подкрепата на кабинет с мандат на първата политическа сила няма да се промени.

“Искахме да извадим парламента от мъртвата хватка, в която попадна миналия път”, допълни Денков.

“Даваме си ясна сметка, че това е амбициозна програма. Има предварителни възможни дати за важните законопроекти. Не са внесени някои важни закони, които само МС може да внесе. Ще се опитаме да наваксаме, но изчакваме и Закона за енергетиката, Закона за БНБ. Те са свързани с ПВУ или Еврозоната и Министерският съвет работи по тях”, обясни още Денков.

Не е обсъдена дата за лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ. Не е ясен и въпросът с мандатите на комисии и органи, чиито членове трябва да бъдат сменени.