Много рядко се случва са се съберат двата празника – Великден и Рамазан, и може би заради това президентът Радев реши да уважи и двата празника. Това каза пред Nova News политологът Татяна Буруджиева по повод свикването на Народното събрание от страна президента по време на Страстната седмица.

Тя коментира проблема с избора на председател на 49-ото Народно събрание и дали ще се повтори драмата от предишния парламент: „Дежа вю няма да се случи. По-дълъг ще бъде периодът и по-различен ще бъде краят“.

„Сега няма да са само три дни – ще бъде може би най-дългото първо заседание. Второ, партиите показаха, че няма да следват тайминга на президента“, допълни тя.

„Бързането със свикването на НС всъщност се оказа абсолютно безсмислено вече. Сега виждаме, че партиите решиха сами да минат към такива разговори“, каза тя по повод провелите се срещи между партиите за евентуално съставяне на правителство.

„Не знам дали ще се свикат правителство благодарение на тези срещи – първата и втората си говорят вече. Имам чувството, че се опитват да правят нещо невидяно“, посочи политологът.

„Дори и да произлезе нещо, то пак ще е с краткосрочен хоризонт. Дългосрочно правителство трудно можем да си представим в близките години поради немощта на политически партии – виждате колко малко вече са техните избиратели“, прогнозира тя.

„За устойчивост трудно можем да говори, дори първите двама да се съберат, които ще имат над 121 депутата“, допълни тя.

Според нея, случващото се в момента с разговорите между първите две партии е много странно: „Като че ли изглежда, че те ще нагласят всички политики, а оттам нататък някой друг в парламента трябва да им го гласува“.

„Трябва да има някакъв изход от тази ситуация, който аз не мога да го подозра какъв ще е“, призна Буруджиева.

„При тази честота на изборите не мисля, че някои партия ще се заиграе с кворума. Много е грозно да отидеш на избори като партия, която е правила това“, обясни тя.

„ГЕРБ като че ли паднаха в капана на тази самоизолация на ПП. До този момент като че ли си бяха самодостатъчни“, каза Буруджиева.

Тя коментира и предложението на Асен Василев за ротационно председателство на парламента: „С предложението на ротационния принцип, което според мен е нарушение на всякакви демократични норми… Кой си ти, че да предлагаш ротационен принцип само за първите две партии?“.

По думите ѝ, вариант А за правителство е ясен – първите две партии да се договорят и да предложат някакъв вариант за кабинет. Вариант Б е ГЕРБ да разчитат на плаващо мнозинство.

„Тук въпросът е колко по-важно е на партиите в парламента – да имаме правителство или да се разделят по външно политическата ос. Аз това не мога да го кажа. Мен ако ме питате, по-важно е да се състави правителство. По-вероятен е план Б - с плаващи мнозинства“, заяви политологът.

„Ако се изпълни първия вариант – между първите две, то трябва да бъде експертно. За да се избегнат всички съмнения, че са се разбрали помежду си. Вариант Б е буквално вариант на камикадзетата в политиката“, каза Буруджиева.

На въпрос дали вижда конкретни лица, които биха могли да бъдат предложени като обединителни фигури за първите две партии, тя отговори: „Смятам, че фигурите са все пак или в едната или в двете партии. Смятам, че трябва да бъде фигура, която познава и едната и другата партия“.

„Например Дани Митов. Той си е от десните. Там е израснал, там се е развил като политик. Те го познават точно толкова добре, колкото познават и Кирил Петков, който също е тръгнал от тях, пък е отишъл в друга партия“, посочи Буруджиева.

„Но според мен по-скоро ще търсят някаква национално обединяваща фигура. Вероятно ще вървят на нещо от типа на Беров, което може да обрече този кабинет на много по-дълъг живот, отколкото си представяме“, предположи тя.

Според нея, ако кабинет не се състави с първия мандат, абсолютно невъзможно е това да стане с втория. „При третия мандат не мога дори да подозра къде ще отиде. Ако отиде в БСП, то е ясно какво ще се случи. Три пъти БСП не успя да предложи нищо – не защото не може, а ситуацията е такава“, коментира Буруджиева.