"Ако ние бяхме предлагали българските изтребители МиГ-29, те сега щяха да са в Украйна, заедно със самолетите МиГ-29 на Полша и Словакия."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в парламента по повод информацията, че в края на февруари България е изразила готовност да дари бойни самолети на Украйна.

"Не само, че не ги предлагаме, но нашите летци продължават и да летят, и да дежурят на своите МиГ-29, и правим всичко възможно те да бъдат ремонтирани", увери Радев

Президентът коментира и думите на македонския си колега Стево Пендаровски, който снощи каза, че през последните 2 години не е имал нито един конструктивен разговор с Радев.

Радев изтъкна, че за последните 10 години е канил поне 10 пъти Пендаровски и напомни, че е съдействал за осигуряването на европейска финансова помощ за Северна Македония за закупуване на електричество.

"За последните години поне 10 пъти към канил Стево Пендаровски да посети България. Знаете, че единственото посещение беше на 1 октомври в масовката за откриването на интерконектора и тогава, с лично мое съдействие пред Урсула фон дер Лайен Република Северна Македония получи финансова помощ от ЕС за закупуване на електричество. Разбирам болката му, че аз бях човекът, който преди 2 години постави за първи път пред европейските ни колеги проблемът за правата на българите и вписването на македонските българи в конституцията да стане задължително условие за преговорите. И се надявам той да осъзнае, че това ще помогне на РСМ да скъса с идеологемите на тоталитарното минало и да поеме към модернизирането на страната. Вратите ми са отворени за него, да заповяда", каза Румен Радев.