България дълго време беше без парламент и е напълно нормално да е необходимо възможно най-бързо той да бъде конституиран и да започне работа. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” докторът по конституционно право Симона Велева.

„След като бъде свикано Народното събрание, бъде избран председател и депутатите се закълнат, вече започва работата по отделните комисии и консултациите при президента. Той може да ги забърза или забави, според заявките на политическите актьори”, добави тя.


Велева посочи, че за последните години сме дали близо 500 млн. лева за извънредни избори. „Трябва да се даде шанс на сегашните играчи да направят правителство. Една здрава, демократична и правова държава работи добре в парламентарни условия, когато имаш не просто стабилно правителство, но и стабилна опозиция”, заяви докторът по конституционно право.

„Не трябва да говорим само за червените линии. Водещо е как лидерите ще намерят начин да седнат на една маса и да се разберат. Дори да не се разберат, да играят по правилата. Парламентарната демокрация е устроена така, че дори несъвместими играчи, да намират пресечна точка и да управляват чрез дискусия и дебат”, уточни Велева.