"Очакваме в тази Страстна седмица, когато е време за равносметка на всеки човек лично, така и политиците да направят своята равносметка и да има редовно правителство, от което всички вече две години имаме нужда". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, цитирана от БНТ.

Президентската институция ще спази изцяло конституционните процедури - свикване на Народно събрание, завъртане на рулетката с мандатите и т.н., посочи тя.

"През последните седмици се говореше за разум, за диалог, за отговорност. Ако действително политиците държат на своите обещания и не са ни излъгали в предизборната кампания, би трябвало да видим реализацията на това. Нито кабинет, нито стабилно правителство може да има с писма, молби, придумване. Трябва да има политическа отговорност и принципи, а не задкулисни договорки. Тогава ние, избирателите ще повярваме, тогава ще има и стабилно правителство".

Приемането на бюджета е належащо, освен това трябва да се овладеят цените и инфлацията, подчерта вицепрезидентът. Тя се надява да има спад в емоциите след изборите и че партиите ще седнат на масата на преговори пред всички български граждани.

"Ако пак се тръгне през груби договорки и задкулисни сметки, това означава, че ще има не просто огромна дупка в доверието между политици и хора, но това означава, че сме напът да провалим местните избори, което ще бъде с много тежки последици за всички нас", коментира Илияна Йотова.

Източник: БНТ