Вотът беше важен, за да се видят някои неща - България продължава да е в парламентарна криза, партиите продължават да са слаби. За шест месеца ГЕРБ два пъти печели вота. Другата партия е ДПС. Това каза пред БНР Георги Марков, бивш депутат и бивш конституционен съдия.

И допълни, че Бойко Борисов иска да състави правителство.

"Има партийна логика. В момент, в който партиите са много зле, парламентът е зле, когато НПО-тата изместват партиите, единственият начин да се утвърждават авторитетите на партиите е да се знае, че те осъществяват политическата дейност, те поемат отговорност и лидерът на партията влиза в парламента, представя структура, състав на Министерски съвет, програма.

И щом има толкова евро-атлантици в този парламент, да гласуват за това правителство... Да се говори, че България трябва да има експертно правителство, това е щуротия".

Марков каза още, че изборите не са решили политическата криза, тъй като България е зациклила като политическо говорене в евро-атлантическа мъгла.

"Най-голямата грешка, ако парламентът излъчи някакво правителство, само и само да го има. Въпросът е дали в този парламент ще се създаде стабилно парламентарно мнозинство. Единият вариант е да се създаде между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, което ще бъде край за всички тези партии. Другият вариант е системните партии да се направи коалиция - ГЕРБ, ДПС, БСП.

Обречени сме на поредни избори, защото политическият елит не иска да седне на масата и да си каже истината в очите - с тази избирателна система няма да можем да вървим напред. Ще се наложи да ходим на още избори".

Следете актуалните новини с БЛИЦ