Има голяма непоследователност в изборното законодателство. Правим две крачки напред, две назад. Едно такова законодателство би трябвало да се подобрява - с оглед на достъпа до изборния процес, да стимулира гражданите да гласуват, и с оглед на по-бързото отчитане на резултатите... Връщането на хартиената бюлетина не доведе до повишаване на резултата за тези партии, които искаха нейното връщане. Напротив, обърка избирателния процес.

Това заяви пред Българската национална телевизия Иван Начев, директор на училището за политика "Димитър Паница".

Според него е важно партиите да кажат какво ще правят от тук насетне.

"Изборният резултат показва, че трябва да се преосмисли всичко. Не съм оптимист за широка коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, тъй като това е самоубийствено за едната формация. Ако се правят опити, то ще е в посока по-широка коалиция – правителство на малцинството. Каквото и да е управлението в този парламент, то ще бъде сложно".

Начев подчерта, че по-важни са приоритетите, отколкото какъв ще бъде съставът на правителството.

"ГЕРБ може да разчита на гласовете на ДПС и вероятно на гласовете на ИТН. Подобно правителство би получило подкрепа от БСП, но едва ли партията ще влезе в коалиция. ПП и ДБ нямат много възможности за партньорство. Ако се стигне до втория мандат, те могат да разчитат на гласовете на БСП, евентуално. На ИТН - едва ли", коментира той.

По думите му основният въпрос, който трябва да бъде решен, е свързан с икономическото развитие на България и с повишаване на доходите, на стандарта на живот на българските граждани.