Кметът на село Черна могила в община Айтос нарушава Изборния кодекс, за това сигнализират от централата на партия ГЕРБ в Бургас.

Юсеин Юсеин Юсеин е действащ кмет на селото. Същият обаче е регистриран и като застъпник на кандидатската листа, издигната от партия ДПС в изборите за народни представители, с решение №215-НС от 28.03.2023 г. на РИК 02 Бургас

Съгласно чл.3, ал.3 от Изборния кодекс: „Едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор – кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно."

В Раздел I „ПОДГОТОВКА НА ИЗБОРИТЕ И ОБЕЗПЕЧАВАНЕ“ от Изборния кодекс, са описани органите и институциите, пряко ангажирани в изборния процес. Кметовете, са от кръга на лицата, осъществяващи дейности по организационен и технически характер по осигуряването на избирателните комисии, включително с бюлетини, изборни книжа, техника, консумативи и други материали.

От ГЕРБ са входирали жалбата в РИК – Бургас и молят да бъде извършена проверка на сигнала, като при установяване на извършено нарушение да се предприемат и последващи действия по законосъобразност.