Земеделското министерство възнамерява да отвори собствен магазин, в който да продава мляко, сирене и кашкавал от държавното млекопреработвателно предприятие “Ел Би Булгарикум”, както и хранителни продукти на университети и други държавни предприятия, съобщи служебният ресорен министър Явор Гечев. Магазинът е една от мерките на временно управляващите да преборят високите цени на хранителните продукти.

Той ще се помещава на мястото на бившия ресторант в сградата на министерството в София. Идеята е такива държавни магазини да бъдат отворени и в други градове в страната.

Сред мерките, обмислени от служебния кабинет за овладяване на цените на основните хранителни продукти, е да се задължат търговците да предлагат поне 1 или 2 продукта от всяка хранителна гама с максимум надценка от 10 на сто. Тоест ако в дадена верига се продават 15 вида кашкавал, 1 или 2 от марките трябва да се продават с тази максимална надценка.

Според търговци и производители обаче, подобна мярка ще доведе до изкривяване на пазара и няма да е от особена полза за потребителите.