Пенсионната реформа буквално запали Франция. Напрежението ескалира до предел, в който се наложи Еманюел Макрон да позвъни на Чарлз Трети, за да отложи планираното първо официално посещение на британския крал в чужбина.

Икономистът Веселина Гарело определи агресивна реакция на французи като “страх от отнемане на свободата и правото да живеят”.

“Страх от отнемане на тази социална привилегия, която би могла да бъде отворена врата към бъдещо отнемане на други социални привилегии. Във Франция голяма част от БВП е преразпределен от държавата под формата на различни помощи”, каза тя.

Гарело е общински съветник в Южна Франция и е била част от партията на Еманюел Макрон. Напуска я преди година.

“Когато тази пенсионна система е създадена, е базирана на много прост принцип. Осигуровките на активните - тези, които работят, отиват за пенсия на хората, които не работят. 4 активни плащат пенсията на 1 пенсионер. Днес заради демографските процеси това съотношение е различно -1 активен за 1 пенсионер”, обясни Гарело.

Средната пенсия във Франция е 1400 евро, а минималната - 980 евро. Разликата между средната пенсия и минималната заплата обаче е много малка. МРЗ е 1500 евро.

“Във Франция се живее много трудно с 1500 евро. Французите отделят много за личния си живот. Те не живеят, за да работят, а работят, за да живеят”, обясни Гарело.