Пред свободния десен човек трябва да има различен избор от това да бъде социалист или гербаджия. Трябва да има нещо различно, защото тези две неща не ме правят щастлив. А различното на тези избори е с номер 11 – платформата на десните свободни хора. В ляво има много алтернативи. Това заяви на пресконференция в Бургас лидерът на КОД д-р Петър Москов. В нея участваха още водачът на листатата с кандидати за народни представители на партията от Бургаски регион Станимир Апостолов, вторият в листата Димитър Сяров и Тодор Георгиев, който е на трето място. Участие взе и една от емблемите на сините в Бургас – бившият зам.-кмет и народен представител от СДС Костадин Марков. При последните събития в Съюза на демократичните сили цялата бургаска структура бе изключена от националното ръководство.

„Дясното не е собственост на определени политически абревиатури, а принципите и хората, които винаги са стояли зад тях. Такива хора са Костадин Марков, Станимир Апостолов, Димитър Сяров и Тодор Георгиев, защото са на позициите, на които са били и в последните 20 години. Това че старите носители на дясното СДС и ДСБ бяха претопени и погълнати от различни формати, част от тях откровено леви, означава само едно – че те са напуснали хората, които искаха дясното да бъде начин на управление и философия, по която да се движи обществото в България. А основната битка на десницата е срещу лявото, срещу социализма”, заяви Петър Москов. По-рано днес той се срещна със симпатизанти, сред които почти цялата структура на доскорошното СДС Бургас. Така енергията на сините не е загубена, тя съществува в КОД.

„КОД е платформата, в която на тези избори свободните десни хора могат да намерят своето дългоочаквано обединение и да кажем, че може да има нещо различно от това фалшиво противоборство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната” кой да е първи”, заяви още Петър Москов. Според него правителството на Радев провежда социализъм като вътрешноикономическа политика и международна изолация от цивилизования свят като външна политика. А на това трябва да бъде сложен край от силно дясно мнозинство в следващия парламент.

„Повече от 10 години бях председател на СДС в Бургас. И в момента ние и колегите ми оставаме седесари, защото СДС не е абревиатура, която беше изпразнена от съдържание, а е харизма, вътрешна убеденост. Няма СДС, има седесари. Така се случи, че не ние напуснахме СДС, а СДС напусна нас”, каза Станимир Апостолов, който припомни, че най-работещите организации на партията бяха изключени административно от ръководството на партията.

„КОД е платформата на десния свободен българин и чрез нея ще продължим да отстояваме нашите идеи, разбирания и политика. На много места в страната има седесари, десебари, които приемат платформата, тъй като това е единственото място, на което могат да се чувстват представени. В Бургас цялата доскорошна организация на СДС заставаме твърдо зад отстояване на десните ценности”, допълни Станимир Апостолов. Той представи основните приоритети на кандидатите за народни представители на КОД за Бургас и региона.

„Десницата винаги казва истината, а не това, което иска да чуе избрателят, тъй като това е левият приоритет. Ще стоим зад приоритетите на бургаския гражданин, като транспортна инфраструктура, ВиК инфраструктура, така че да се създадат условия на бургаския бизнес, на бургаския предприемач, на бургаския свободен човек да се развива. Имам предвид развитие на пътните артерии „Одрин”, „Индустриална”, пътят към летището – това са обекти, които са непосилни за която и да е община, така че държавата трябва да помогне за тях. Ако бъда избран в народното събрание, аз ще настоявам тези обекти да бъдат изпълнени. Всички помним, че преди 2-3 години бяхме заплашени от воден режим и тук припомням друг важен приоритет, по който ще работим – присъединяването на язовирите Порой и Ахелой към водопреносната мрежа на Бургас. Така няма да има опасност нашият туризъм да остане на сухо”, каза Аспотолов.

Защо застава зад КОД обясни и Костадин Марков.

„Много хора в този град ме познават като седесар, познават ме като болен седесар. Сигурно сега е интересно да ме видят застанал пред абревиатурата на партия КОД. Защо съм там ли? Защото седесар е състояние на духа, не е партийна принадлежност, защото искам да съм свободен, да аказвам това, което мисля, искам да съм свободен да обяснявам без срам на моите избиратели какво трябва да се направи и какво правим. Това, което направихме навремето с г-н Москов с Реформаторския блок в парламента, беше успешна формула, която зная, че може да проработи отново. Искам да декларирам, че аз с целия си авторитет и мотивация, се хвърлям в кампанията по тази дълга писта на свободните десни хора, наречена КОД. Ще дам цялата си енергия за успеха и бъдещето на десницата в България, защото това е нейното бъдеще”, каза Костадин Марков.

Думата взе и Димитър Сяров - двукратен народен представил от ДСБ и бивш областен управител на н Сливен. В момента той е втори в листата на КОД в Бургас.

„От първо лице искам да споделя каква е причината не само аз, а организации в цялата страна да напуснат ДСБ и да се присъединят към КОД. В 46-яи парламент трябваше да се водят разговори кого ДСБ да номинира за президент на България. Този въпрос многократно беше поставян в парламентарната група и лично от мен, но беше отказано да се води разговор за издигане на президентска кандидатура. В личен разговори и с Атанас Атанасов, и с Христо Иванов, особено с Христо Иванов, ми беше споделено, че „Да, България” нама да издигне кандидат за президент, защото харесват Румен Радев и ще го подкрепят”, каза Сяров. Той припомни, че кандидатурата на Лозан Панов, издигната от инициативен комитет, е била неглижирана, за да бъде избран Радев.

„Същият президент днес поставя България в изолация и казва, че няма да помагаме на Украйна с въоръжение. Този президент беше подкрепен”, обясни Сяров. Именно това е дало политическо основание на част от членовете да напуснат ДСБ и сега в КОД да работят да има силно дясно.

Според един от основателите на КОД Тодор Георгиев от Карнобат, койтое трети в листата, всичко в в момента е ляво без значение от абревиатурата на политическата сила.

„В КОД ме привлякоха идеите и това, че се чувствам свободен да избера бъдещето”, каза Георгиев. Според него КОД е най-добрата алтернатива за десните хора.