Тол таксите ще бъдат увеличени с 50%, но ще има отстъпки за превозвачите, които изминават повече километри, каза служебният строителен министър Иван Шишков. Обмисля се намалението да е при изминати 4-5 хил. км месечно. Очаква се увеличението да влезе в сила след два месеца. Обмисля се и предложение превозвачите да плащат повече, ако се движат по пътищата от петък до неделя, когато и трафикът е най-натоварен. Разчетите показват, че приходите от тол системата годишно ще са около 600 млн. лв. след увеличение на таксите, докато приходите през миналата година са около 271 млн. лв.

Отсечка от магистрала “Европа” с дължина 6,5 км ще бъде пусната за движение до Великден, каза още министър Шишков, който инспектира изграждането на аутобана. До светлия християнски празник на 16 април ще бъде пуснат за движение и участък с дължина от 7,5 км при обхода на село Новачене от скоростния път Видин- Ботевград.

До края на май целият участък между ГКПП “Калотина” и Драгоман, който е с дължина 14,5 км, да бъде завършен, допълни Шишков. Мобилизират хора и техника, за да бъде спазен срокът, обясни той.