България е отнела гражданството на двамата синове на санкционирания руски олигарх Сергей Адониев. Това съобщи сайтът ”Биволъ”, като се позова на официална информация от служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

От пресцентъра на ведомството потвърдиха пред Свободна Европа, че са предоставили тези данни от дирекция "Българско гражданство".


Сергей Адониев е бизнесмен и милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", който е смятан е за приближен до президента Владимир Путин. В края на януари САЩ со включиха в списъка на санкционираните лица, свързани с Русия.


До 2019 г. Адониев имаше българско гражданство. Той беше един от притежателите на т.нар "златни паспорти" в България. Получил го е "за особени заслуги" през 2008 г., въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че през 1998 г. е бил осъден в САЩ за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни. Българското му гражданство му беше отнето през 2019 г. заради това, че е укрил информация за присъдата си.


Тази година Вашингтон санкционира и двамата синове на Адониев - Филип и Лука, което означава, че техните активи в САЩ, както и тези на баща им са блокирани, а американски граждани и компании не могат да работят с тях. Те обаче не са в списъка на санкционираните от ЕС.


От отговорите на българското министерство на правосъдието в четвъртък става ясно, че за Филип и Лука Адониеви не е провеждана процедура по натурализация, която да е завършила с указ.


Вместо това е установено, "че са български граждани по силата на чл. 17 от Закона за българското гражданство, тъй като и двамата им родители са придобили българско гражданство, докато те все още са била малолетни", се казва в обяснението на ведомството.


Според данните "след отмяната на натурализацията на 22.05.2018 г. на техния баща, е отпаднало основанието, на което те са вписани с българско гражданство". Министерството е наредило на Община Пловдив да ги заличи от списъка на гражданите на Република България. Заличаването е станало със задна дата.


“Указанието е изпълнено на 14.02.2023 г. и е отразено, че считано от 22.05.2018 г. същите не са български граждани”, съобщават от министерството на правосъдието.


Името на Сергей Адониев и бизнес партньора му Сергей Авдолян се свързва и с компанията "Gemcorp", която стана известна в България през 2022 г. заради спорния меморандум за сътрудничество в енергетиката, сключен от тогавашния премиер Кирил Петков, който по-късно беше прекратен.


Адониев и Авдолян са първоначалните инвеститори в компанията, като по информация на Файненшъл таймс първият е прекратил участието си през 2015 г., пише още Свободна Европа.

Според американския списък за санкции Адониев е роден на 28 януари 1961 г., в Лвов, Украйна. Записан е с руска и с израелска националност. Притежава руски и израелски паспорти. През 2018 г. "Форбс" оцени състоянието на бизнесмена на 700 млн. долара.