Основният фокус на служебния кабинет в подготовката на изборите са всекидневните акции срещу купуването на гласове. Досега от МВР са реагирали на над 80 сигнала само в рамките на няколко дни. Това съобщи главният секретар на МВР в ”Денят започва”.

Най-рисковите секции в страната са в общините Хайредин, Братя Даскалови и Гурково. Това пък показва анализ на Антикорупционния фонд.

Акциите срещу търговията с гласове и битовата престъпност в страната ще се увеличат, увери главният секретар на МВР.

"В огромната си част контингентът който извършва криминални престъпления е същият, който и купува гласове", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

От вътрешното министерство заявиха, че имат амбицията да пресекат всички възможности за манипулации, които дава хартиената бюлетина. Във всяка областна дирекция е направен анализ и проверка на лицата, които са се занимавали с купуване на гласове. Полицаи също ще бъдат проверявани.

"Ако има и най-малък сигнал за някаква зависимост на наш служител в спешен порядък да се извърши проверка по този сигнал и най-малкото, което може да се случи е този служител да бъде рутиран в друг район, където няма данни за такива обвързаности."

Анализ на Антикорупционния фонд показва, че при парламентарни избори около 10 процента от гласовете могат да се появят от така наречените рискови секции, където има съмнения за купен и контролиран вот. Една секция се определя като рискова по три индикатора. Един от тях - рязко отклонение в пристрастията на избирателите от избори до избори.

"В столичния квартал Христо Ботев например на априлските избори имаше няколко секции, които отбелязаха над 90 процента активност , а на следващите избори те отбелязаха резултати от 14-20 процента активност. Говорим за много сериозен отлив, който не може да се обясни с тенденцията за цялостен спад в страната", Марио Русинов, анализатор от Антикорупционния фонд.

Рисковите секции са предимно в региони с нисък икономически стандарт и образователен ценз.

"Общини, в които наблюдаваме повишена активност в проблемните секции са Хайредин, Братя Даскалови, Гурково. Не винаги купеният вот се случва с благословията на партията. Много често се случва и от името на кандидат-депутат, който иска да обърне листите и да влезе в парламента", коментира още Русинов.

Контролираният и купен вот става значим фактор при оспорвани битки за първото място, както и при предоляване на бариерата от 4 процента за влизане в парламента. Освен бедността в някои региони на страната, липсата на строги наказания също поддържа подобна порочна практика.

"За съжаление в огромната си част присъдите, които следват след прикрлючване на досъдебните производства са условни, след споразумение , което прави отново хората в следващите избори участници в този процес", каза главният секретар на МВР.

Купуването на гласове се наказва със затвор до шест години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.