Напълно нова е програмата ни за сектор „Земеделие“ по повод това, че бизнессредата през последните две години и след започване на войната на практика тотално се промени. Решихме, че такава е обществената нужда и ще представим напълно нова програма, предвид това, че две години е политическа нестабилност, предвид изтичането на срокове и тъй като на практика нито Планът за възстановяване и устойчивост вече може да се предогаворя, а напротив - вероятно България ще загуби половината си средства. Това заяви в Бургас бившият земеделски министър и експерт в сферата от ГЕРБ Десислава Танева на среща със земеделски производители днес. В нея участваше и Васил Грудев - бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“.

„Темата на сектора е стратегическият план и новата кампания за директни плащания, която все още не е стартирала, нещо повече – има приета само една от необходимите наредби, втората е на етап обществено обсъждане, чийто срок изтича днес.“, каза тя. Танева очерта в каква среда се намира в момента секторът. Пред хората тя посочи общоевропейските и национални мерки, които предвижда програмата на ГЕРБ.

„При нас са най-добрите експерти, с които да минем през основните точки, които са ваши приоритети. Целта е, ако сме пропуснали детайл, да можем да го нанесем и програмата ни в сектор „Земеделие“ да бъде насочена единствено към вас. Още по-важното е, че в нашата листа имаме експерти. През последните две години се задълбочават по-скоро проблемите, отколкото да се намира решение. Виждаме, че през последната година и половина суровините, например торовете, се повишиха изключително много, което беше на база на изтърването на цената на енергоносителите. Имаме решение за всеки един от тези проблеми, с които и вие, и въобще българското общество се сблъскват.“, каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори Жечо Станков.

Подкрепа за решаване на проблемите на земеделските производители изрази и кметът Димитър Николов.

„Преди имаше устойчива подкрепа за тях, имаше прогнозируемост на цените, на доставките, сега като че ли пазарът се обърка и хората станаха много по-несигурни и не могат да предвидят инвестициите в този сигмент.“, каза той.