Костадин Марков е едно от емблематичните лица на СДС в Бургас. В откровено интервю той споделя за събитията в партията и за отношенията с КОД.

- Г-н Марков, защо толкова седесари в Бургас подписаха преди седмици "призива на съюза на десните свободни българи" -напуснахте СДС, какво се случи?

- Може би проблемът беше, че винаги сме се явявали сами на избори, без да разчитаме на ГЕРБ и след това сме преговаряли на базата на резултат, който сами сме постигнали. По същия начин бяха сливенската, кюстендилската и други организации на СДС, които имаха собствени съветници. Преди време, изброените организации бяха изключени. Националното ръководство на СДС отлюспва всички, които не са съгласни с превръщането на СДС в безлична присъдружна на ГЕРБ. Група дребни политически гризачи, откраднаха СДС от свободните хора. В последните години СДС няма нито една сериозна политическа позиция. Има един депутат Румен Христов. ГЕРБ-жени е с по-голямо влияние в коалицията ГЕРБ-СДС от партията, променила България(СДС).

- Да разбираме, че сте против коалиция с ГЕРБ ли?

- Фактът, че толкова масово подписахме "призива на десните свободни българи", говори, че не сме против коалиция. Ние сме срещу унищожаването и претопяването на СДС. На практика няма такава коалиция, защото СДС вече не съществува. Седесари бяха изхвърлени и заменени с приближени на ГЕРБ. Преди години първи ние в Бургас направихме коалиция с ГЕРБ, но на равноправна основа, като ангажирахме най-доброто от двете партии в управлението на града и го превърнахме в най-добрия град. Това е истинска дясна коалиция, полезна на гражданите, а не сгушени в общи листи, чакащи команда от "началника", както го назовава Румен Христов.

- Масово ли е преминаването на хора от СДС-Бургас в КОД?

- СДС-Бургас е истинска организация с различни хора, някои от тях ще си останат там където е марката, но всички активни хора от местната организация, които работиха за успешното управление на Бургас вече работят за листата на КОД, като водач е Станимир Апостолов - втори мандат заместник-председател на местния парламент от синята листа.

- В идеологически план, трудна ли беше тази промяна за вас?

- Не. Получи се съвсем естествено и бързо. КОД е пристана за десни и свободни хора, които никога няма да се коалират с наследниците на комунистите и винаги ще работят с партньори, а не с " началници". Очевидно нямахме път към коалицията "Кирчо, Атанас, Асен и аз" от вулгарната песен за "кака Дора", както наричам аз обединението между ПП и ДБ. Нямаме път и с тези, които зоват - България на три морета, а със сигурност не могат да изброят и моретата, както наскоро се изрази един университетски преподавател. Можем да бъдем там където вярват в традициите и десни ценности и мразят шушумушенето със зелени и всякакви други левичари. Там където не отричат революциите и Настимирстването по площади, а предпочитат еволюцията. Там където се почита християнското семейство, там където се стремят към обединена и силна Европа, но опазена от зелената либерална вълна - в КОД.

-Има ли бъдеще десницата, има ли бъдеще КОД?

- Много хора се надяват, други като лидера на КОД, Петър Москов вярват, че е възможно силно дясно управление в България. Разликата е, че аз и моите колеги от Бургас ЗНАЕМ, че то е възможно, защото го постигнахме. Със силна дясна коалиция превърнахме Бургас в най-красивия, най-привлекателния град в България. Направихме го в Бургас, ще го направим и в България. Убеден съм, че дясното обединение е възможно и успешното бъдеще на България.