”Отчитането на гласовете на вота на 2-ри април ще стане по-бавно в сравнение с предходните избори, тъй като ще трябва да се броят бюлетини на ръка.” Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в ефира на БиТиВи. ”Пред избирателя ще се откъсва една бюлетина, която член на СИК. Тя ще бъде скъсана на две и ще бъде предадена на избирателя”, обясни Нейкова и показа различните бюлетини.

Хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване ще бъдат броени на ръка от членовете на комисията отделно едни от други и ще бъдат вписвани отделно в протокола. Целият процес ще бъде Както и досега, хартиените ще бюлетини ще бъдат пускани в прозрачна кутия, а разписките от машината - в непрозрачна кутия. Информацията от флашките на машините ще бъде извличана също и ще бъде публикувана на сайта на ЦИК заедно със сканираните протоколи.

Мобилни телефони ще заснемат преброяването на гласовете. Те ще бъдат поставени на стойка, а няма да бъдат държани от човешка ръка през целия ден. Живото излъчване ще се прави на специална за това платформа, която ще бъде достъпна за всеки. "Така трябва да бъде поставено мобилното устройство, че да се виждат всички действия на секционната избирателна комисия - например, че всички бюлетини се вадят една по една, т.е че се спазват изискванията на Централната избирателна комисия", обясни председателката на ЦИК Камелия Нейкова. Относно параваните и тъмните стаички в избирателните секции, Нейкова обясни, че според нея напрежението е било изкуствено създадено.