Опасна ескалация между САЩ и Русия заради сваления във вторник американски безпилотен самолет над Черно море. По данни на Пентагона маневрата във въздуха е продължила около 30-40 минути и по всичко изглежда, че този инцидент е най-значимата публично призната и пряка конфронтация между САЩ и Русия, след руското нахлуване в Украйна преди повече от година.

Предстои да разберем какви ще са последиците и ще има ли такива, особено за американските безпилотни самолети над Черно море. Не е тайна, че Съединените щати извършват наблюдение и предоставят важни разузнавателни данни на Украйна. Това е огромно количество информация за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на кораби в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в цяла Украйна. Американските власти вече дадоха да се разбере, че този инцидент няма да попречи на решимостта им да подкрепят Киев.


Дронът бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя Су-27 опитали да го прихванат.

„На базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Именно повредата на дрона е накарала американците, които го управлявали, да го свалят в Черно море. Москва твърди, че безпилотната машина паднала във водата в резултат на рязка маневра, а сблъсък не е имало. Същата версия обяви и руският посланик във Вашингтон, който беше извикан за обяснения в Държавния департамент.



„Има известни проблеми по отношение на международните води. Например, ние смятаме Крим за част от Руската федерация, САЩ обаче не го признават и разбира се, има противоречие. Не е имало сблъсък, не сме влизали в контакт с този дрон, не сме започвали стрелба”, заяви Анатолий Антонов, руски посланик във Вашингтон.

„За съжаление руснаците смятат Черно море за свое езеро. От правна гледна точка това са международни води. Те наистина не харесват този факт, но със сигурност, от гледна точка на международното право няма никакво основание да се твърди, че САЩ са били в руското въздушно пространство или нещо подобно”, заяви Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания.