"Нуждите на България от ваксини срещу Covid-19 са напълно задоволени, складовите възможности – изчерпани, необходимост от нови доставки няма”. Тази позиция на България представи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС, в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване", в Брюксел. Информацията е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Според него сега има само две разумни решения: „прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите".

Според българския здравен министър натискът върху правителствата да закупуват ваксини за Covid-19 и през следващите години ще генерира обществено напрежение. Става въпрос за количества, които няма да бъдат усвоени и подлежат на бракуване от момента на доставка, защото няма интерес за ваксиниране.

"Темата касае отговорното и рационално използване на публичен ресурс, но и цялостното възприятие на обществото за характера на лекарствените продукти като лечебен, а не като търговски продукт", е посочил министърът.

Според него в бъдеще всяка държава трябва самостоятелно да организира търговете си за ваксини. "Не възразяваме да бъдат организирани общи търгове за нуждаещите се държави членки, но сме против генерирането на натиск за участие на всички държави членки, свързан с неоправдана бюджетна тежест. Сключването на договори за лекарствени продукти следва да бъде ръководено от наличието на потребности и реално търсене. С тревога следим подход, при който тези процедури се отклоняват от традиционната логика на търсене и предлагане, но и от установените правила, и вместо това на тях се гледа като на застрахователни събития”, е заявил здравният министър.

Той припомни, че страната ни е бракувала два милиона дози ваксина срещу COVID-19, предстои да бракува още толкова и до юни да получи нови седем милиона дози. Той разбира подготвяното от ЕК ново споразумение с "Пфайзер" за удължаване на срока на доставките и „гъвкавост на плащанията” като неустойка.

Меджидиев смята, че се предвижда разсрочване на доставките за следващите четири години, като намалените количества трябва да бъдат платени предварително и това са милиони евро.

По думите му с парите, предвидени за тези доставки, България би могла да построи детска болница и да останат пари.

Министърът каза, че пет държави са участвали в определянето на количествата на необходимите ваксини според броя на населението на страните от ЕС.

България, Полша, Литва и Унгария представиха днес в Брюксел обща декларация. Със съвместната си ясна позиция министрите заявиха, че не държавите им не могат да приемат нови доставки от Pfizer/BioNTech, а настоящото предложено изменение е неприемливо и е нужно да се предоговори.

Никой не е поискал нашето становище колко дози са ни нужни. Нашето искане е дозите да не се изчисляват по броя на населението, а според реалните потребности, в зависимост от това дали има нова вълна на ковид и нужда от ваксинация. Резултат от ваксините имаше, не можем да го отречем. Трябва да запазим възможността на нашата държава, ако се наложи, да може да вземе ваксини, но със сигурност не в такива огромни количества, които сега трябва да унищожаваме, допълни Асен Меджидиев.