Държавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат надценки, по-големи от 10%, още в началото на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов.

Когато регулирането на надценките стане факт, цената на основните продукти трябва да стане по-ниска. По информация на Министерство на икономиката сега голяма част от стоките имат повече от 20% процента надценка. Предвижда се кабинетът да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. В този списък ще влязат между 30 и 50 вида продукти.

Че проблем с цените има, били наясно и търговците, и държавата. Затова служебният кабинет поиска да ограничи надценката в големите вериги. „Тъй като забелязваме, че цените на хранителните стоки не спадат, въпреки усилията до момента, преценихме, че трябват по-категорични мерки”, каза още министърът. И въпреки че ще бъдат крути, няма да бъдат за всички. „Говорим за малка група продукти - дали ще са 30, или 50, или повече е въпрос на решение”, уточни Стоянов. Със сигурност държавата няма да се намеси в цените на хайвера, шоколада и алкохола. Очакванията са промените да обхванат продуктите като хляб, сирене, месо и зеленчуци.

Няма да има таван на цените, а на надценките. Така служебният министър-председател Гълъб Донев коментира темата. „Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние”, добави той. Премиерът изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.

Иначе в Сдружението за модерна търговия, където членуват представители на големите вериги, не са коментирали с министрите подобна мярка досега. „Не сме запознати подробно с предложението, такова официално не е изпращано и не разполагаме със съответните материали. Нека те да бъдат придружени и с оценка на въздействието, за да може да коментираме какво е възможно и какво е полезно да се случи”, каза Николай Вълканов, председател на сдружението. От бизнеса заявиха още, че ще им бъде интересно да чуят мнението на Европейската комисия.

Идеята на кабинета е мярката за по-ниските цени да продължи да действа временно. Така например, ако влезе в сила от началото на април, да е в сила до средата на лятото.