Нужен е общ европейски подход срещу каналджийството. Това обяви заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на редовно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, което се провежда в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той информира за мерките, предприети от страна на България в изпълнение на Заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 г.

Те са насочени към засилване на защитата на външните граници, борба с мрежите, занимаващи се с нелегална миграция, предотвратяване на вторичните движения, увеличаване на връщанията на лицата в държавите им на произход, както и за активизиране на международното сътрудничество и взаимодействието с европейските агенции.

Демерджиев отбеляза пред колегите си, че за България възстановяването на нормалното функциониране на Шенген е един от основните приоритети. Подчерта, че добре работещата визова политика на ЕС е гарант за правилното функциониране на пространството.

Той подкрепи подхода на Председателството за реформа на механизма за премахването на визовия режим на гражданите на трети страни и за актуализиране на критериите за суспендиране на безвизовия режим.

Отбеляза, че в работата по реформата на визовата политика следва да се извършва в интерес на вътрешната сигурност на Съюза и защитата на външните му граници.

Министрите обсъдиха, също така и заплахите за сигурността на ЕС, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. В контекста на тази дискусия бяха разгледани възможностите за сътрудничеството между политиките по „Правосъдие и вътрешни работи" и „Обща политика за сигурност и отбрана".

В рамките на Съвета министър Демерджиев проведе двустранни срещи с държавния секретар по вътрешните работи на Италия Никола Молтени, с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с изпълнителните директори на Фронтекс и Европол.