Много е важно да има една позитивна кампания, защото само с критика на опонентите доникъде не се стига, заяви в интервю за БГНЕС Симеон Сакскобургготски, цар на България (1943-1946 г.) и министър-председател (2001-2005 г.).

Той коментира предсрочните парламентарни избори на 2 април и политическата ситуация у нас.

Обърканият избирател: Десните управляват с леви мерки, левите станали капиталисти
„Партиите трябва да казват на гражданите какво целят, какво са постигнали и какво биха постигнали, отколкото само да критикуват и да атакуват опонентите. С критика не се стига до никъде“, подчерта Сакскобургготски.

Според него е много важно да има една позитивна кампания, за да излязат повече хора да гласуват, защото всеки път гласуват все по-малко и по-малко. „Казвал съм го на шега: ако човек не участва, не може и да протестира. Трябва да участваме всички“, призова бившият министър-председател.

На въпрос дали след тези пети парламентарни избори в рамките на две години ще може да се състави правителство, Симеон Сакскобургготски отговори: „Да изчакаме деня след изборите. Колкото повече хора гласуват, толкова по-автентичен ще е резултатът. Това също е много важно, защото иначе се изкривява политическата картина“.

Бившият премиер призова участниците в изборите към благоприличие.

„Бих използвал една старомодна дума да има благоприличие и всички да сме малко по-позитивни едни към други“, каза Симеон Сакскобургготски.

По отношение на забавянето на влизането на България в еврозоната, той припомни, че това е била основна цел още преди 20 години.

„По времето на моето управление като премиер и след това по време на тройната коалиция мечтата и целта беше да приемем еврото през 2013 г. Сега сме 2023 г. и говорим за 2025 г. Еврото щеше да ни интегрира още повече в европейското семейство…, но трябва воля, желание и мотивация“, категоричен е Симеон Сакскобургготски.