Адвокат Иво Баев, който само преди 10 дни обяви, че напуска поста на общински председател на ДСБ в Бургас, официално е обявен за общински председател на СДС в областта. В Бургас през декември 2021 година се стигна до истински политически абсурд, когато от партията бяха изключени емблематични лица на седесарите - Вълчо Чолаков, Станимир Апостолов, Костадин Марков, Борис Марков, Тошко Иванов и други, които хората са свикнали да виждат в партийната централа на "Богориди"34 - място, което е символ на идването на демокрацията в Бургас. Всички те имаха непримирими различия с политиката, водена от националния лидер на СДС Румен Христов, като отстояваха самостоятелността и последователността в политиката, както и запазването на синята идея.

„На проведените учредителни събрания, новите членовете на СДС избраха общински ръководства на организациите на синята партия в Бургас и Айтос. В община Бургас за председател беше избран Иво Баев, а в община Айтос Татяна Петрова.

Беше избрано и ново областно ръководство с председател Емил Кючуков.

В новите организации членуват предимно млади хора, както и стари седесари.Те ще работят за развитието на Бургас и цялата област, като отстояват дясно консервативни ценности и правото на свободна инициатива на всеки предприемчив бургазлия.“, се казва в съобщение на националния сайт на СДС днес.

Преминаването на Иво Баев от ДСБ в СДС дойде буквално дни, след като преди седмица той заяви, че: „Днешната ДСБ не е моята ДСБ, на която бях един от учредителите. От доста години в ДСБ няма атмосфера за личностно и политическо развитие“.

Поредният удар по десните в Бургас предизвика и реакцията на известните бургаски седесари, които са „изключени“.

„През годините Иво Баев е бил почтен и сериозен човек с когото сме имали добри взаимоотношения.

За съжаление, заради желанието за постове и запазване на мястото в Общинския съвет, Иво Баев предпочете подмолно и тайно да прави срещи с Румен Христов и да се мъчи да прави тайни структури на СДС в Бургас на гърба на утвърдените през години организации.

Вече цяла година СДС Бургас е неправомерно отстранено от вътрешно-партийния живот на СДС, въпреки заплатен членски внос от над 4,000 лв. Пари и до днес не върнати от главния секретар Илия Лазаров, който твърди, че не сме платили.

Безпринципността в политиката води до уродливи резултати. Понякога жертви на безпринципността стават и хора с биография като Иво Баев.

От СДС Бургас и седесарите по сърце и душа.“, коментираха те.