Спешни мерки ще бъдат предприети за укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна поляна“, като предполагаемата сума ще бъде около 15 млн. лв., ще бъде осигурена от държавата, а част от нея ще бъде вложена за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности. Това съобщиха от пресслужбата на Областната управа в Бургас.

Ремонтните дейности на съоръжението са неотложни, за да се спаси летният туристически сезон и населените места по Южното Черноморие. Това становище обедини депутати от региона, областният управител, кметове и заместник-кметове на общините - Царево, Приморско, Созопол и Средец, които се водоснабдяват от яз. „Ясна поляна“ и ръководствата на „ВиК Холдинг“ и на „ВиК-Бургас“, които проведоха работна среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Анализът за необходимите средства за спешното укрепване на авариралите съоръжения в станцията ще приключи до седмица, увериха от Областната управа. Паралелно с това, вече се подготвя и техническото задание за ремонтните дейности. Документите ще бъдат предоставени на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова за провеждане на процедура чрез пряко догоряване за избор на изпълнител на ремонтите предвид аварийната и спешна ситуация.

Укрепването ще отнеме около два месеца, а цялостните ремонтни дейности ще приключат до началото на летния туристически сезон.

Според регионалния министър, паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана.