Специално за моята институция - нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам. Това каза държавният глава Румен Радев във връзка с инициирания от „Има такъв народ” референдум за президентска република.

По думите му парламентът трудно ще навакса за три дни „пропилените три месеца” за осъществяването на правосъдната реформа и „най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор”.


„Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос”, обясни той пред журналисти.


Според Радев е ясно, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушването на политически процеси в България: „Той е неотложен като приемане. Ако наистина всички политически сили имат приоритет това да се случи, имат една седмица и могат, и трябва да го направят”, категоричен е президентът.