Винаги сме възприемали нашата работа така, че трябва да действаме, както биха действали хората, които излизат и упражняват своето право на вот, за да изберат народните си представители. Това ни е задачата. Признак за това са през последната седмица пет законопроекта и две решения, които се приеха. 90% от тях идваха точно от групата на ГЕРБ-СДС. Това заяви бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков на пресконференция днес, в която участваха и четиримата народни представители от региона. Станков беше водач на листата на коалицията, той е бивш зам. министър на енергетиката и енергиен експерт. Заедно с Любен Дилов, Галя Желязкова и Андрей Рунчев направиха анализ на политическата обстановка и работата на парламента.

„Една от темите е намаляването на административната тежест, когато едно домакинство иска да си инсталира на покрива слънчеви панели за топла вода или фотоволтаични панели за производство на електрическа енергия. Според документите, които трябваше да се подадат преди да направим измененията в закона, всеки един човек трябва да отиде и да задейства процедура, да уведоми общината, да си изкара строително разрешение, да направи проектни книжа, да си вземе строителен надзор и след това цялата тази инсталация да бъде въведена в експлоатация. С решението, което през изминалата седмица взехме, минаваме на т.нар. уведомителен режим – всеки, който желае да си изгради инсталация за собствено потребление, единствено трябва да уведоми писмено главния архитект на общината, електроразпределителното дружество, да си избере фирма, която му даде най-добра цена за инсталиране на такива слънчеви палени и да си направи не големи папки с проекти, а една схемичка и с декларация на изпълнителя и на собственика на сградата да бъдат изпратени към общината и електроразпределителното дружество. Идеята на програмата е такава, че всяко домакинство, което има нужда, да има право да кандидатства. Моите очаквания са в рамките на следващите 2 до 3 седмици хората да могат да кандидатстват, като това ще става директно през интернет платформата на ИСУН, така че максимално да намалим административната тежест.“, каза Станков.

„За санирането на многофамилните жилищни сгради се вижда, че в момента желанието на хората от Бургас и региона е много по-голямо, отколкото са финансите, отпуснати за Бургас. Поставиха се, не знам дали умишено или не, пред общините бариери. Община Бургас ще разполага с 80 млн. лева, което е за 30-40 блока, които ще могат да бъдат санирани. Това е крайно недостатъчно. Именно с едно от предложенията за решение, което внесохме в НС, поставяме това на дневен ред. На първо място да бъдат прехвърлени близо още 200 млн. свързани със санирането, на второ място – да отпаднат тези ограничения, които са на ниво община. Бургазлии като дейни граждани, които успяват да се обединяват, трябва също да бъдат възнаградени и да имат право да се възползват от тези средства. Програмата за саниране трябва да продължи изцяло безвъзмездно по честен и справедлив начин. Еднофамилните къщи, които бяхме вкарали в Плана за възстановяване и устойчивост, трябва отново да се върнат на дневен ред, защото бяха изключени от последното редовно правителство, оглавявано от Продължаваме промяната“, каза още Станков.

„Всичко по Плана за възстановяване и устойчивост е поставено под риск. Повечето ме познавате – аз съм човек, който е балансиран, дипломатичен, не обичам да влизам в пререкания, било то и политически. През изминалите няколко седмици това ми се налага да го правя заради ангажиментите на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев са поемали от името на държавата за затваряне на въглищните централи. Всяка втора крушка тук свети благодарение на тези централи и на хората, които работят там. Говорим за спасяването на самата държава, за енергийната сигурност и за националната ни сигурност. Защото с поемането на ангажимента за затваряне на тези централи с по 10 процента всяка една година.“, добави той.

Народният представител показа документа от българска страна за поемане на ангажимента, който е подписан от Асен Василев на 1 август 2022 г. „Това става един ден, преди да си замине тяхното правителство. Един ден! В момента, в който ти е гласувана оставката и си наясно, че няма да управляваш повече, а подписваш ясен ангажимент за затваряне на българската енергетика, която пряко касае българската икономика.“, каза Жечо Станков.

„Поех ангажимент към бургазлии, както към Асен Василев и Кирил Петков, че излязат ли от „Продължаваме промяната“ да кажат нещо, особено по въпрос, който лично е минал през моите ръце като работа и което не е истина, ще отивам при тях с документ, за да покажа, че не е така, както те твърдят.“, продължи той.

„Ако не бяха удивителните аматьори от „Продължаваме промяната“ мисля, че парламентът много по-бързо щеше да съумее да намери формулата за управление. Това са наистина хора, които пречат на всяко ниво. Моето лично обяснение за това е, че те близо две години откакто съществуват, не могат да намерят формула за политическо говорене, която да е различна от антигерб риториката. Дефакто, ако утре ГЕРБ изчезне, те ще се разпаднат, защото нямат никакъв смисъл за съществуването си“, каза депутатът Любен Дилов. Според него е хубаво максимално да бъде увеличен животът на парламента, защото е показал, че може да работи в полза на хората. „Има какво да се свърши, два месеца са чудесни“, добави той.

„Ние се надяваме, че ако предните избори бяха изборите на разделението, на противопоставянето, че предстоящите избори, ако се стигне до такива, ще бъдат на обединението. Всички партии от своите програми още по време на предизборната кампания ще търсят общи точки, които да предоставят на своите избиратели, за да може след изборите, както се случва във всяка една държава, особено в Германия, да седнат на една маса. Всички на базата общи точки изготвят една управленска програма, която да работи в полза на хората“, обобщи Жечо Станков.