Нищожен шанс за правителство с третия мандат и виртуозност в упражнението от друг да зависи какво ще се случи видя социологът от “Алфа рисърч” Боряна Димитрова. Според нея всички формации играят на “Черен петър” и внимават да не остане в тях “тази карта”. Тя прогнозира два цикъла от избори тази година - през март и около местния вот.

“Нищожна е вероятността за кабинет с третия мандат - около 10% е. Още преди да бъде връчен първият мандат, всички коментари бяха какво ще стане с третия мандат, като че ли първият и вторият изглеждаха обречени. ... Минимални са шансовете това Народно събрание да излъчи кабинет, което е за жалост, защото в ситуация на толкова безпрецедентни кризи България толкова време да бъде без редовно правителство, говори за доста сериозна криза на политическата система", посочи Боряна Димитрова в ефира на Българското национално радио.

По думите й партиите практикуват една стратегия, която трябва да ги оневини за това, че не е създадено правителство.

И Димитрова изрази тезата, че по всяка вероятност президентът Румен Радев ще връчи третия мандат или на БСП, или на “Български възход”. Това обаче няма да има значение и всички партии в момента калкулират сериозно каква би била тяхната стратегия за предстоящите през есента местни избори.

"Местните избори могат да са този ключ, който за започне да пренарежда политическия пъзел. Т.е. промените да дойдат не от национални избори, а от местните".


Според нея предстоят предсрочни избори в края на март или началото на април, с много голяма доза вероятност и следващият парламент ще има малки шансове за правителство:


"Много е вероятно да имаме още едни избори около или след местните, които да са на база на евентуално преначертаната политическа карта на България".