Единствено “Демократична България” са готови да подкрепят правителство с мандата на “Продължаваме промяната”, показа срещата, организирана от кандидата за премиер Николай Денков. На сбирката, свикана през чата на председателския съвет на Народното събрание, освен ДБ се отзоваха БСП и “Български възход”. Хората на Корнелия Нинова и Стефан Янев отхвърлиха офертата, казаха че са съгласни с приоритетите, изброени в проекта за решение, но имат съществени резерви към отделни точки в проекта.

От “Продължаваме промяната” изненадаха поканените на разговора за общи приоритети с това, че широко прокламираният проект за декларация се оказа проекторешение. Юристи веднага обясниха, че разликата между двата документа е доста съществена - декларацията е политически акт, без правни последици, докато решението е юридически акт, който ще обвърже Народното събрание и правителството, което и да е то.

Самият Николай Денков, като кандидат за премиер на ПП обяви, че в проекторешението има четири основни приоритета, които са формирани така, че да обединяват всички политически сили и гражданите, които представляват.

Покрай приоритетите за развитие на иновативна икономика, за гарантиране на националната сигурност и върховенството на закона, за енергийна независимост и достъп до качествено образование и здравеопазване се появиха и свръхамбициозни намерения на ПП за “оздравяване на медийната среда”, за предлагане състав на КПКОНПИ от Министерски съвет и избиране от НС, както и за кадруване в прокуратурата. Предлагат се промени в режима на назначаване и освобождаване на шефовете на всички спецслужби. От ПП са записали, че ще привличат чужденци-предприемачи със “стартъп виза” и ще дават по 8 500 лв. на майки-студентки.

“Не може да се върви към правителство заради самото правителство, на базата на безпринципни компромиси. Има предложения, по които нямаме съгласие. На този етап те не могат да бъдат коригирани”, мотивира отказът на БСП за подкрепа Кристиан Вигенин.

От “Български възход” отказаха с мотив, че няма как да бъде излъчен редовен кабинет, без да се формира стабилно парламентарно мнозинство. Обещаха и да обсъдят в партията проекта за решение.

Николай Денков подчерта, че ако за седмица не получат подкрепа по приоритетите, няма да предлагат кабинет и ще върнат мандата на президента като неизпълнен.

Той подчерта, че ако се стигне до формиране на кабинет формулата “ще е със сериозна политическа подкрепа”, защото без нея нямало как да се реализират описаните в проекторешението дейности.