„Ние ще очакваме да предложат документ – дали декларация, дали друго - въпросът е да има ясно разписани мерки за коалиционно управление”.
Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS зам.-председателят на ДСБ, (които са част от коалиция ДБ) Кристина Петкова по повод разговорите за съставяне на редовно правителство с мандата на „Продължаваме промяната”.

„ПП са мандатоносител, те трябва да лидират този процес”, каза тя и допълни, че има шанс за кабинет с втория мандат.

„Всички говорят за Плана за възстановяване и устойчивост, но хората не го разбират, не знаят какво стои зад съкращението ПВУ. Не знаят каква е важността за всеки български гражданин да бъде приет този план”, изтъкна Петкова.

По повод днешната среща, на която от ПП поканиха ДБ, БСП и БВ и ранното тръгване на представителите на ГЕРБ и на ДПС тя каза: „Тези срещи показват едно добро намерение да се състави правителство”.

Относно думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, че „няма как да бъдат кандидати за министри Кирил Петков и Асен Василев”, Петкова каза, че няма как да предвещаят как биха гласували останалите партии.

„Заявили сме, че ще подкрепим кабинет от ПП. Ангажимент и отговорност на мандатоносителя е да осигури кадрите”, заяви тя.

По думите на Петкова изцяло експертен кабинет, както и изцяло политически кабинет крие рискове.

„Когато сме едва в началото на разговора за съставяне на кабинет от ГЕРБ веднага започват да критикуват”, заяви представителят на ДБ.

Относно решението в парламента по-рано днес да бъде изпратено оръжие за Украйна и има ли грижа за българите в Украйна тя запита дали са украинци или са българи, те са там и водят война. „Точка по въпроса”, каза тя два пъти и припомни писмо от десетки бесарабски българи.

От ДБ ще внесем промени в Закона за хазарта – рекламата за хазарт да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия, допълни Кристина Петкова.