Най-вероятно България няма да приеме еврото през 2024 година, смятат експертите от международната агенция Fitch. Основната пречка за това е високата инфлация. Тя е над нивото на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС през цялата 2022 година и се очаква да остане висока през първото тримесечие на 2023-а.

Това става ясно от последния доклад на Fitch Ratings за България. С него агенцията потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България - 'BBB' с положителна перспектива, пише Мъни.бг

В доклада се предупреждава, че рисковете от забавяне на приемането на еврото у нас чак след 2025 година са се увеличили "заради високата несигурност относно траекторията на инфлацията през следващите две години".

Експертите обаче допълват, че този риск се балансира с ясната ангажираност от страна на българските власти и на европейско ниво за ускоряване на процеса по присъединяване.

Въпреки политическата нестабилност, от рейтинговата агенция вярват, че българските власти все пак остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 година.

Преди да получи зелена светлина за еврозоната, България трябва да поиска да й бъде изготвена оценка за готовността за присъединяване към валутния съюз. Това става с т. нар. Конвергентен доклад.

Ключов момент е оценката дали страната изпълнява т.нар. Маастрихтски критерии - за ценова стабилност, за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочния лихвен процент.

Към момента страната не покрива първия критерий и то със солидна разлика спрямо трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната.

От Fitch посочват, че се очаква България да поиска оценка на напредъка си през май 2023 -а, предвид че страната сама си постави като дата за приемане на еврото януари 2024 година.

Настоящия рейтинг на страната ни отразява и плановете за членство във валутния съюз като от Fitch посочват, че при приемане на еврото рейтинга на страната ще бъде повишен.

Но и предупреждават, че забавянето на графика за присъединяване към еврозоната е един от факторите, които биха довели до понижаване на оценката за България.

Кредитната агенция очаква едва 1.4% ръст на икономиката ни догодина, предимно заради забавеното потребление. Растежът вероятно ще се нормализира през 2024 година, когато ще се върне на нивата около 3%.

Прогнозите на Fitch за средногодишната инфлация в България се повишават на 13.1% през 2022 година и на 9.2% през 2023-а. Експертите очакват инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 година и да се забави до 5.5% на годишна база в края на следващата година.