Международната агенция за атомна енергия представи план за създаване на защитна зона около Запорожката АЕЦ. Ядреният надзорен орган на ООН призова за такава зона около най-голямата централа в Европа още след посещението си на място в района.

"Идеята е да опростим нещата. Това, от което наистина се нуждаем, е Украйна и Русия да не атакуват или да не обстрелват централата. Създаването на зона за сигурност би било „ангажимент, че никакви военни действия няма да включват или предполагат насочване към централата или в радиус, засягащ нормалната й работа", каза Рафаел Мариано Гроси, цитиран от "Политико".

МААЕ ще гарантира, че периметърът за сигурност се спазва.

По думите на Гроси планът се обсъжда и с двете страни в конфликта. Налице са признаци, че и Русия, и Украйна се интересуват от това споразумение.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е призовавал за пълна демилитаризация на централата и е критикувал Гроси, че не се е изказал по-категорично в полза на тази идея.

Запорожката атомна електроцентрала беше превзета от руските войски през март в началото на войната, но все още се експлоатира от украински персонал. Въпреки възстановяването на резервния електропровод, след като беше повреден от обстрел, последният работещ блок на централата беше спрян в неделя.

Шефът на МААЕ също предупреди, че тъй като "обстрелът продължава", ако ракета удари реактор или съоръжения, където се съхранява отработеното ядрено гориво, това "може да има много сериозни последици".