Българските газохранилища са най-празните в Европейския съюз. Това става ясно от справка в платформата Gas Infrastructure Europe. Резултатите са притеснителни и доста плачевни - в началото на този месец България все още беше крачка пред Хърватия, която обаче успя да ни изпревари и за няколко седмици да ни постави на най-задното място в Европа на фона на притесненията заради газовия шантаж на “Газпром”.

Какво показват данните?

Според платформата газохранилищата у нас към днешна дата са пълни на 47.18%. За справка - към 5 юли те са били пълни на 35.27%.

Къде е проблемът?

За същия период изглежда, че Хърватия, която към 7-ми юли е била зад нас - с 32.94%, днес значително ни изпреварва като отчита газохранилища, пълни на 52.09%. Казано иначе - за малко по-малко от месец Загреб е успял да запълни почти 20% повече. За разлика от тях България е запълнила още около 12% от капацитета си.

Държавите в Европа са на прага на енергийна криза заради заплахата на “Газпром” да врътне кранчето на всички държави на стария континент. Това вече се случи с някои страни, които отказаха да изпълнят условието на руския газов гигант за синьо гориво да се плаща в рубли. Сред тези държави е и България.

На прага на идващата зима всички страни се притесняват, че могат да останат без газ. Вероятно това е и причината да се търсят алтернативи и държавите да се запасяват.

На фона на тези данни от бизнеса призовават служебното правителство да реши проблемите в спешен порядък. От позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) посочват, че договорените от кабинета седем танкера с втечнен американски газ ще дойдат от "неизвестен за обществото доставчик", а освен това страната ни ще разполага само с три танкера, тъй като останалите четири са за следващата година и не са потвърдени. Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма осигурен капацитет – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България, посочват от бизнеса.

От там са категорични - този газ ще е с около 40% по-скъп от газа по договор с "Газпром експорт".