Летният театър тази вечер буквално се пукаше по шевовете за тазгодишното издание на „Бургас и морето”. Победител стана песента „Не те забравям” в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд по музика и аранжимент на Ефтим Чакъров и текст на Красимир Трифонов. Тя спечели както гласовете на журито, така и онлайн гласуването. Тя бе отличена и за най-добър текст от вестник „Черноморски фар“, който от 2014 година връчва награда за текст. Текстописецът Красимир Трифонов благодари за отличието, което му бе връчено от главния редактор на изданието Силвия Шатърова и на публиката, като каза, че текстът е по-скоро поезия, отколкото само текст.

Наградата на публиката отиде при песента „Преди много луни” в изпълнение на Дишо и Иван по музика на Иван Гогов, аранжимент на Иван Гогов и Деан Вълев и текст на Иван Гогов. В конкурса се включиха общо 12 песни финалисти.

„Конкурсът „Бургас и морето” е претърпял различни трансформации през годините, но благодарение на него Бургас има специфичен артистичен дух. И ние като община, въпреки трудностите и кризите, правим всичко необходимо да го запазим и този конкурс трябва да се пази. Благодаря на многоуважаемото неподкупно жури, на всички текстописци, автори и изпълнители, които са част от този празник. Благодаря и на прекрасната бургаска публика, благодарение на която съществува конкурсът”, каза кметът Димитър Николов. Той специално поздрави присъстващите Недялко Йорданов, маестро Стефан Диомов и Тони Димитрова. „Това са имена, които са част от нашето самочувствие, от авторитета на града”, заяви Николов.

Тази година в журито участваха: Веселин Маринов, Тони Димитрова, писателят Ваньо Вълчев, Диана Саватева – зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“, Кирил Вълчев – журналист и генерален директор на БТА, Петър Алексиев – композитор и носител на първа награда на „Бургас и морето“ през 2021 г. Водеща бе актрисата Здрава Каменова.

Освен на песните финалисти, публиката се наслади и на рецитал на Веселин Маринов.

Награда в памет на Пламен Ставрев за млад изпълнител бе връчена на Дишо и Иван за авторската им песен „Преди много луни”. Отново в памет на Пламен Ставрев плакет получи Богдан Томов с песента "Текила за сам".

Победител в онлайн гласуването стана „Не те забравям” в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд.

Ето и какво реши журито.

Трета награда е за песента „Преди много луни” в изпълнение на Дишо и Иван; музика: Иван Гогов; аранжимент: Иван Гогов и Деан Вълев; текст: Иван Гогов.

Второто място бе присъдено на песента „Звездите в нас” в изпълнение на Владо Димов;
музика: Владо Димов; аранжимент: Светослав Лобошки; текст: Емилиана Стоименова.

Първа награда е за песента: „Не те забравям” в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд;
музика: Ефтим Чакъров; аранжимент:Ефтим Чакъров; текст:Красимир Трифонов.