Слави Трифонов дава на съд премиера в оставка Кирил Петков. Това става ясно от съобщение на Софийския градски съд.

Размерът на иска му е 50 000 лв.

Лидерът на ИТН се закани още на 13 юни, че ще съди премиера, Асен Василев и напусналия го Радостин Василев, защото на няколко пъти чул, че той е "мафията".

"Сега ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев за техните лъжи и внушения. И, разбира се, ще ги спечеля", написа тогава лидерът на ИТН, след като по негова инициатива се разделиха с управляващата коалиция, а неколцина депутати преминаха към нея.

По-рано същия ден на съвместна пресконференция на Кирил Петков и Асен Василев бе казано:

"България има шанс! Мафията току що загуби коалиционния си партньор."

Във вечерния си пост във фейсбук (обичайния му начин на общуване, б.р.) Трифонов обяви тогава, че "... в България всеки може да каже всичко за всеки, но трябва да носи отговорност за думите си".

Делото на Трифонов - който обича да изтъква успешните си дела срещу т. нар. кафяви медии, е гражданско, по Закона за задълженията и договорите - за непозволено увреждане. А ще стартира и тече в Софийския градски, а не в районния съд, заради високия размер на иска.

На този тип дела обикновено страните не идват лично - не са и длъжни.

Ето какво гласи съобщението:

На 24 юни 2022 г. в СГС постъпи искова молба от Слави Трифонов срещу Кирил Петков за причинени неимуществени вреди, вследствие на изказване, направено на 13.06.2022 г. по време на пресконференция. Размерът на иска е 50 000 лв.