Президентът Румен Радев е на посещение в "Граф Игнатиево", където отбелязват 110 години българска бойна авиация.

Държавният глава направи първи коментар след историческото решение на парламента за евроинтеграцията на Северна Македония.

Френското предложение съдържа голяма част от основните български изисквания, но то можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонския протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки, коментира президентът.

Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което дори не можаха да се запознаят и което ще остави следващите правителства да водят безплодни спорове, смята държавният глава.

Той коментира и интервюто на премиера в оставка Кирил Петков пред британския "Гардиън", което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и в своето желание да простреля мен, той уцели г-жа Нинова, която отговаря за износа на оръжие, коментира Радев.

Източник и кадър БНТ