Светът се подготвя да диверсифицира преносната мрежа за доставка на газ, така че газ да достига и до България. Цялата тази мрежа от нова инфраструктура, която ще се построи, ще направи възможно България да има газ и то на цени, по-ниски отколкото тези на „Газпром“. Това заяви пред Nova News посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, който потвърди, че се строи нов терминал и в Албания.

„Америка е най-големият доставчик на природен газ в Европа в момента. Ежедневно за Европа се доставят 200 млн. кубически метра газ. Това означава, че годишното потребление на България, което е 3 млрд., се доставя в Европа за 15 дни. Газ има. Трябва обаче да се инвестира в преносна мрежа, в терминали, така че този газ да достигне и до България“, обясни той.

Панайотов коментира и българските изтребители, каза като, че по-късно през лятото ще започне построяването на първия български Ф-16 а американски завод в щата Каролина.

Посланикът ни в САЩ говори и за позицията на Америка по темата „Република Северна Македония“.

„Има проблем между нас и РСМ. САЩ е заинтересована тези проблеми да бъдат решени“, каза той и допълни: „Ние не настояваме дали да има или да няма вето. Ние искаме да се разберем с нашите съседи, така че тези проблеми да изчезнат. Най-добрият начин е в двустранен преговор“.