Средногодишната инфлация ще достигне до 11,9%. Това става ясно от прогнозата, на базата на която са направени изчисленията за актуализацията на бюджета от 1 юли.

Проектозаконът е публикуван на сайта на МФ и от него става ясно, че лимитът на нов държавен дълг се повишава до 10,3 милиарда лева, предаде БНР.

Както още в петък анонсира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, лимитът на нов държавен дълг се увеличава с още три милиарда лева, тъй като е по-разумно и парите за погашения догодина да бъдат набрани тази година от пазарите. Така сумата се добавя към настоящия лимит от 7,3 милиарда лева.

В мотивите на законопроекта за актуализация на бюджета е направена детайлна разбивка на ефекта от антикризисните мерки, свързани с намаляване на ДДС ставката при енергоносителите от 20 на 9 на сто и на хляба до нула. Заедно с увеличените разходи за пенсии общият ефект става 1,645 милиарда лева.

Заетостта ще продължи да се увеличава, смятат от Министерството на финансите. По отношение на инфлацията, която идва основно по линия на храните и енергоносителите, прогнозата е, че средногодишна ѝ стойност ще достигне 11,9%.

Основните рискове по прогнозата идват по линия на развоя на конфликта в Украйна.

Проектът за актуализация на бюджета ще бъде обсъден на Коалиционен съвет утре.

Сред другите теми са изготвяне на управленска програма, за което настояват БСП и "Демократична България", и отношенията със Северна Македония.