Лидерът на "Има такъв народ" предупреждава премиера Кирил Петков, че той е премиер на коалиционно правителство и изказва надежда той да ревизира поведението си по две теми - Република Северна Македония и избора за шеф на БНБ, като въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.

Времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения, смята Трифонов явно с предупреждение към коалиционното управление, в което "Има такъв народ" участва.

Слави Трифонов уверява в пост във фейсбук, че ИТН спазват коалиционното споразумение и ще продължат да го правят, но в него е записано, че в частта "Външна политика", България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония и напомня, че това означава - започването на преговорите със Северна Македония за членство в Европейския съюз след като съседите ни започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година.

"За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", пише Слави Трифонов. Тези изявления и действия на Петков са направени без да са съгласувани с дипломатите от Министерство на външните работи (под мандата на ИТН, бел.ред.), без съгласуване с коалиционните партньори, а и с Народното събрание. "А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента", възкликва Трифонов.

Така според него дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от "Има такъв народ" са останали изключително изненадани, когато чужди дипломати са изказали своето учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков. А тази седмица също чужди дипломати са разбрали, че в коалицията няма единно решение по въпроса.

"Ние от "Има такъв народ", както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония - също. Историческата памет и истина - не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от "Има такъв народ", няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония", заявява Слави Трифонов.

По втората тема - избора на гуверньор, Слави Трифонов също не е доволен, тъй като разбрал за "изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански". Слави Трифонов не цитира самата реплика, но по този повод напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.