Проверка започва в Специализираната прокуратура във връзка със сигнали на граждани, че български народен представител е извършил престъпление против Републиката .

От обвинението пишат следното:

В Специализирана прокуратура са постъпили сигнали от граждани, в които се излагат твърдения, че български народен представител с инициали Е. Г. евентуално е извършил престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс(чл. 98). На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализирана прокуратура незабавно е разпоредил извършване на проверка по случая.

След приключванена проверката Специализирана прокуратура ще предостави допълнителна информация.

Член 98 от НК е в раздел „Предателство и шпионство”:

Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

(2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.

Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 г. затвор

Инициалите съвпадат с тези на Елена Гунчева от „Възраждане“, която на 18 март написа във Фейсбук страницата си: „Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим линк с координатите на Мустафата“.