Трябва нова политика и ново правителство, за да избегна страната ни стагфлацията, която застрашава световната икономика, коментира пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов. По думите му световният икономически ред ще претърпи изключителна промяна заради наложените санкции на Русия.

„Те имат обратно острие - наказват руската икономика, но пробождат дълбоко глобалната икономика, в това число и България. ... Санкциите са изключително лепливо и много опасно средство, което влияе на цялата световна икономика. И тя вече е изправена пред опасността от стагфлация“, твърди икономистът. Той призова за ново и отговорно ръководство на БНБ. Проф. Иванов прогнозира, че в целия свят има невероятно икономическо и геополитическо шоково разтърсване.

„Ние няма да се завърнем към 2021 г., този свят вече го няма. Духът от бутилката вече е изпуснат... Светът е пред стагфлация - доходите ще паднат, а разходите за живот ще продължат да се увеличават“, обясни експертът. Макроикономистът прогнозира средни нива на безработица и инфлация в България около 10% за следващите няколко години.

„Не може да имаме сигурен прогрес в борбата срещу инфлацията без същностно повишаване на реалните лихвени проценти, което ще означава временно нарастване на безработицата. Днес лихвените проценти са доста ниски и те ще трябва да се повишат до 2%, 3%, 4%, за да може инфлацията да бъде под някакъв контрол“, уточнява проф. Иванов. Според него преминаването към екологична икономика и вдигането на растежа трябва да минат на по-заден план.

„Целта трябва да бъде запазване на покупателната способност на българските граждани, които са изправени пред изключително сериозна криза“, отбелязва макроикономистът.

Проф. Димитър Иванов определи идеята за въвеждане на форсмажор като пореден израз на желанието на правителството да управлява икономиката ден за ден.

„Това е и юридически, и политически неиздържано. Не дава никаква възможност за стабилни и ефективни решения срещу инфлацията. ... Двете служебни правителства и особено редовното на Кирил Петков загубиха фокуса върху инфлацията, те отказаха да я видят и да я признаят. Подцениха я изцяло, а сега вече влизаме в период на стагфлация“, коментира проф. Иванов. Той подчерта, че войната в Украйна е провокирала най-големия шок на търговията със суровини и материали от 1973 г. (т.нар. петролна криза, при която арабските страни - производителки на петрол, наложиха ембарго срещу САЩ и държавите, които подкрепят Израел. Резултатът бе световна икономическа рецесия, б. р.).

„След отрязването на руската икономика от кръвоносната система на световната финансова мрежа е налице една нова глава в историята на световната макроикономическа система. Светът навлиза в една геополитическа и икономическа депресия, която ще има масивен икономически и финансов негативен ефект и далеч след украинската война“, прогнозира проф. Димитър Иванов.