Днес сме се събрали да представим един нов модел за управляване на Covid-кризата. На ръба сме на вълна от Омикрон, която идва с голяма скорост към България. Това заяви чрез видеоконферентна връзка премиерът Кирил Петков при представянето на Националния оперативен план за справяне с COVID-19 в Министерския съвет.

По думите му, целият модел ще бъде функция на фактора - заетост на интензивни легла. Водещ ще бъде броят на интензивните легла в болниците. При намаляване на броя на свободните легла - ще се налагат и по-тежки ограничения. На този етап затягането на мерките се решава на областно ниво.

"Ние подходихме много практично - анализирахме процента интензивни легла по области. Разделили сме реално България на 6 клъстера от области. Този метод ни позволява да прогнозираме за пет дни напред какво ще се случи в даден регионален клъстър и така има предвидимост за обществото какво би трябвало да се случи в следващите дни", обясни Петков.

Премиерът каза още, че следващият елемент от плана е приоритизирането на децата.

"Ние много добре осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено. Затова ходенето на училище, особено за малките деца, е приоритет през всички етапи, които определяме. Етап 1 е, когато 50 процента от всички интензивни легла са заети. Тогава ще има малки мерки. Етап 2 е при 60-процентна заетост, но бизнесите и училищата работят. Етап 3 е, когато 70 на сто от интензивните легла са заети. Тогава започват първите по-меки мерки, но децата от първи до четвърти клас ще са присъствено в клас. Критичният етап е 4, когато 80 процента от интензивните легла са заети. Тогава правим едно симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, освен аптеките и хранителните магазини", каза още Кирил Петков.

Зависи Covid вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави премиерът.

Той представи и 10 мерки за подкрепа, първата от които е "60 на 40", а втората - патронажна грижа. Третата мярка за подкрепа е проект "Запази ме", а четвъртата е оперативна програма за храни. Следват Фонд на фондовете Програма "Възстановяване", през ББР програма "Възстановяване", през ББР програма "Подкрепа на туризма", 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.