"Демократична България" иска да договори общо явяване в коалиционен формат с партията на Асен Василев и Кирил Петков.

Това стана ясно от думите на Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". В ефира на bTV той посочи, че обединението води разговори и сериозно ще постави въпроса на масата и ще даде аргументи в подкрепа на съвместно явяване.

"Никой не може да бъде монополист на идеята за промяна. Фронтовата линия е голяма. Въпросът тук е как да структурираме съотношението помежду си така, че да гарантираме тя да се случи наистина и да не бъдем вкарани в ситуация, в която вътрешно да изгубим тази енергия", посочи Иванов.

По думите му трябва възможно най-рано формациите да покажат готовността си да работят заедно още преди самите избори.

"В два парламента видяхме как тази енергия бе затворена вътре в себе си като змия, която си хапе опашката. Това трябва да избегнем", коментира още Иванов.

"Колкото по-рано покажем, че можем да работим заедно, толкова повече ще имаме шанса да поискаме мандат, да поискаме първото място, доверието на обществото за налагане на дневния ред с много ясни политики", посочи още Иванов.

По думите му ключово е кой ще получи мандата за това.

"Мног хора говорят за пормяната - Борисов, ДПС говорят даже за рестарт. Но промяната не е просто дума. Това е дълга борба с конкретен модел".

"Ако става дума за поредно прилагане на формулата “И магаре да вържем, трябва да гласувате за него”, за налагане на авторитарни методи, вместо за нормална коалиция, да - ние не можем да подкрепим такова управление. За това поемам отговорност”, категоричен бе Христо Иванов в отговор на обвиненията на Тошко Йорданов, че той носи отговорност за провала на съставянето на правителство.