Минималната пенсия за стаж се вдига на 370 лева от 1 октомври. Това реши на второ четене Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, която гласува актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Решението за пенсия от 370 лева значи повишение с 30 лева в сравнение с приетото на първо четене, където бе решено сумата да е 340 лева.

Освен това всички пенсии за стаж се повишават с 12,5% от следващия месец, като увеличението ще почувстват по джоба си над 1 милион и 100 хиляди възрастни хора.

Повишава се на 1,35 и коефициента за стаж при изчисляването на пенсиите, като така хората, работили повече, ще са най-облагодетелствани.

За промените гласуваха всички политически сили, като само ГЕРБ се въздържаха. Аргументът им - рязкото повишение щяло да доведе до формиране на бюджетен дефицит в по-дългосрочен план.

"Изключително съм доволен, че бюджетната комисия с изключение на представителите на една партия се обединиха, намериха общи сили и подкрепиха бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така ще помогнем на всички български пенсионери да излязат от бедност", удовлетворен бе финансовият министър Асен Василев.

Предстои проектобюджетът на ДОО да бъде гласуван в пленарна зала през следващата седмица.

След това депутатите от бюджетната комисия прие и бюджета на НЗОК. С актуализацията се предвиждат 136 млн допълнително за касата, от които 120 за посрещане на новата вълна