При хората, получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, имунизационният цикъл трябва да бъде завършен, за да се предизвика силен имунен отговор, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Целта е да се сведе до минимум вероятността да не бъде реализиран имунен отговор. Така ще се избегне появата на нови мутации на вирусните варианти, които имат нови способности - по-голяма заразност и по-тежко протичане. Освен това навременното прилагане на втора доза от ваксините с двудозов прием значително намалява вероятността да не бъде предизвикан имунен отговор.

Отново над 2000 заразени с коронавирус, качват се настанените в интензивни
През последните седмици Делта вариантът на SARS-CoV-2 стана доминиращ в Европа, измествайки досега известните варианти на вируса. Проучвания от Обединеното кралство на ваксините Vaxzevria, с производител AstraZeneca, и Comirnaty, BioNTech/Pfizer, показват, че двете ваксини имат сравнително висок защитен ефект срещу вирусния вариант Делта в сравнение с Aлфа по отношение тежкото протичане на заболяването, включително хоспитализация.

При незавършен ваксинационен цикъл - с поставена една доза от ваксините с двудозов прием, ефикасността на ваксините срещу Делта варианта значително намалява - около 35 процента за двете ваксини по отношение тежкото протичане на заболяването.

"Ваксините срещу COVID-19 предизвикват създаването на неутрализиращи антитела, както и на Т-клетъчен имунитет срещу различни дялове на spike-протеина на вируса. По този начин се предизвиква адекватен имунен отговор. В резултат на това различните мутации не оказват голямо влияние върху ефективността на ваксините. Тъй като всички одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19 са кодирани за spike-протеина на базовия вирус, може да се предположи, че въздействието на мутациите върху ефикасността на ваксините е сходно", посочват учените от института "Роберт Кох" в Германия.