Следващото Народно събрание трябва да положи максимални усилия за съставяне на правителство, не е добре държавата да бъде управлявана до края на годината от служебен кабинет, тъй като предстои да се решава тежък проблем с актуализацията на бюджета. Това коментира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Като най-големия очертаващ се проблем пред липсата на излъчено от парламента правителство той посочи невъзможността за актуализация на бюджета. Според Мирчев такава ще бъде необходима, за да може да се реши и въпросът за преизчисляването на пенсиите. Затова той призова хората да гласуват за партиите, които могат да променят страната към по-добро.


„Актуализацията на бюджета е задача, при която ще трябва да се разпределят милиарди, а също и да се търси решение за намирането им“, каза Мирчев в предаването на „Седмицата“ на „Дарик“.


„Следващото мнозинство не трябва да е анти-ГЕРБ, а да покаже, че може да управлява държавата. Искаме мандат, но ни трябва по-голяма подкрепа. С 27 депутати можем да сме само добра опозиция“, добави той.


Мирчев заяви, че „Демократична България“ е била 100% „за“ преизчисляването на пенсиите, но изтъкна, че такива въпроси не е редно да се решават в толкова кратки срокове без ясна перспектива откъде ще се вземат парите.


„Ако предният парламент си беше свършил работата, преизчисляването трябваше да е влязло отдавна в сила. Въпреки че времето беше малко и не е редно въпрос за 1.5 - 2 млрд. лв. да се решава за дни, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов направи така, включително и на председателски съвет, че този закон да мине. Незнам защо не се случи“, добави той.

„Демократична България“ излиза от 45-ото Народно събрание с изпълнение на заявките, които беше направила. Коалицията внесе повечето си законопроекти в рамките на 9-те реални работни дни, включително за закриването на специализирания съд и прокуратура. Мирчев подчерта, че е внесен и проект за отмяната на спорната наредба за касовите апарати Н-18, въпреки че този въпрос е подценяван. „Надявам се да бъде оценено добре. Ще се радвам хората да са видели, че сме били искрени. Можем при по-голяма подкрепа за „Демократична България“ да обещаем видима промяна в България. С действията си до момента го доказваме“, каза той.

Ивайло Мирчев се надява на променена конфигурация на парламента след предстоящите избори, но не изключи относително сходно разпределение на силите. Посочи, че това би бил лош знак за политиците, които ще трябват да преосмислят поведението си.

„Очакваме хората, които са били зависими, принуждавани или притискани да се отпуснат, виждайки, че Борисов не е на власт и че му предстои да му бъдат повдигнати обвинения. Надявам се да дадат гласа си за тези, които могат да променят страната“, каза той.

„Демократична България“ ще настоява до седмици машините за гласуването да минат независим одит, за да се повиши доверието в изборите. Според Мирчев машинното гласуване ще реши немалка част от проблемите в изборите. „Нивото на измами и манипулиране на протоколи е толкова високо, че използването на хартиени бюлетини днес е повече негатив за честността на изборния процес, отколкото да помага“, допълни той.