Управителят на Българската народна банка смята, че България ще приеме еврото до няколко години. Според прогнозата на Димитър Радев валутата ще влезе у нас през 2024 г. По думите на управителя на БНБ благодарение на влизането на страната ни във валутния механизъм ERM II ще ускори значително процеса.

Това стана ясно от думите на Димитър Радев в ефира на “Дарик радио”. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.


На фона на кризата обаче ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази при началото на кризата. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021-ва.


Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.